ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα και αρθρογραφία με ταυτότητα

Πως αμείβονται μισθωτοί απασχολούμενοι στην αργία της 15ης Αυγούστου.

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος ενημέρωσε με ανάρτηση για ό,τι θα ισχύσει σχετικά με την αμοιβή μισθωτών που θα απασχοληθούν, αλλά και για όσους δεν εργάζονται την ημέρα της αργίας του Δεκαπενταύγουστου.

Διαβάστε παρακάτω περισσότερα:

Το Δελτίο τύπου (8/8/23) που ανάρτησε στη επίσημη ιστοσελίδα της η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος σχετικά με την αμοιβή της 15ης Αυγούστου αναφέρει ότι:

Η 15η Αυγούστου ανήκει στις υποχρεωτικές αργίες κατά τις οποίες απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών, καθώς και η λειτουργία των επιχειρήσεων εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν τις Κυριακές και κατά τις υποχρεωτικές αργίες.

Φέτος η 15η Αυγούστου συμπίπτει με την ημέρα της Τρίτης, με αποτέλεσμα να ισχύουν τα εξής:

Για τους μισθωτούς που δεν θα απασχοληθούν κατά την 15η Αυγούστου:

α) οι ημερομίσθιοι που δεν θα απασχοληθούν για λόγους που δεν οφείλονται σ’ αυτούς, θα πάρουν το συνήθως καταβαλλόμενο για τη συγκεκριμένη ημέρα ημερομίσθιό τους.

β) οι επί μηνιαίο μισθό, δεν δικαιούνται άλλη αμοιβή πέρα από το καταβαλλόμενο μισθό τους.

Για τους μισθωτούς που θα απασχοληθούν κατά την 15η Αυγούστου

α) οι ημερομίσθιοι θα λάβουν το συνηθισμένο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους, για όσες ώρες απασχοληθούν.

β) οι επί μηνιαίο μισθό θα λάβουν τόσα ωρομίσθια όσες ώρες απασχοληθούν και προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιό τους.

Επιπλέον οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

• Εάν η απασχόληση τόσο των ημερομισθίων, όσο και των επί μηνιαίο μισθό κατά την 15η Αυγούστου είναι πέρα των 40 ωρών, οφείλεται εκτός από την προσαύξηση και πρόσθετη αμοιβή λόγω υπερεργασίας κλπ.

• Το ημερομίσθιο της 15ης Αυγούστου το δικαιούνται και οι μισθωτοί που βρίσκονται σε άδεια, χωρίς να προσμετρήσουν όμως τη μέρα αυτή στις εργάσιμες μέρες της άδειάς τους. Οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό δεν θα πάρουν πρόσθετο ημερομίσθιο για την αργία, αλλά και στην περίπτωση αυτή δεν θα προσμετρηθεί η ημέρα της αργίας στις εργάσιμες ημέρες της άδειάς τους.

• Δεν δικαιούνται το ημερομίσθιο οι μισθωτοί που θα απέχουν από την εργασία τους για τους δικούς τους λόγους, αν η επιχείρηση λειτουργεί νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις αργίες.

Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με την μισθοδοσία σας για την ημέρα της 15ης Αυγούστου, επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας για οποιαδήποτε διευκρίνιση. Η καταρτισμένη ομάδα μας βρίσκεται δίπλα σας με 24ωρη υποστήριξη,για να σας συμβουλέψει και να σας καθοδηγήσει πάνω σε οποιαδήποτε επιχειρηματική σας ανάγκη.

Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Υπεύθυνος Τομέα Μισθοδοσίας Θεσσαλονίκης

aleksandros-aleksiadhs-RwLXg.jpg