ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα και αρθρογραφία με ταυτότητα

Καθαρά Δευτέρα: Πώς πληρώνονται οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα

Οι εργαζόμενοι μισθωτοί που δεν θα εργαστούν, δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ, όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους. Τέλος αν μία επιχείρηση, λειτουργήσει φέτος κατ’ εξαίρεση, τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.

H ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), ενημερώνουν τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για τον τρόπο αμοιβής της Καθαράς Δευτέρας (18 Μαρτίου 2024).

Η Καθαρά Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η Καθαρά Δευτέρα έχει χαρακτηρισθεί αργία από ειδική διάταξη νόμου, διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια ή/και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (άρθρ. 2 παρ.3 ΝΔ 3755/1955).

Αν μία επιχείρηση λειτουργήσει φέτος κατ’ εξαίρεση (ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν λειτουργούσε βάσει ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας, επιχειρησιακής συνήθειας ή εθίμου), τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους και αυτό διότι ο μισθός αντιστοιχεί στις εργάσιμες ημέρες του μήνα, ενώ η Kαθαρά Δευτέρα δεν ήταν γι’ αυτούς εργάσιμη και συνεπώς δεν περιλαμβάνεται στον μισθό τους η αμοιβή για την συγκεκριμένη ημέρα.

Επισημαίνεται ότι ειδικά για τα Εμπορικά Καταστήματα, με το άρθρο 137 του Ν. 5039/2023 (τροποποίηση άρθρου 15Α του Ν. 4177/2013) ορίζεται ότι δεν επιτρέπεται να λειτουργούν, μεταξύ άλλων εορτών και «γ) την Καθαρά Δευτέρα, εκτός από τα καταστήματα τροφίμων».

Για τους μισθωτούς των καταστημάτων τροφίμων που θα απασχοληθούν κατά την Καθαρά Δευτέρα:

α) Στους αμειβομένους με ημερομίσθιο, θα καταβληθεί το ημερομίσθιό τους (τόσα ωρομίσθια όσες οι ώρες απασχολήσεως), όχι όμως προσαύξηση 75%.

β) Στους αμειβομένους με μηνιαίο μισθό:

i) αν μεν η επιχείρηση λειτουργούσε κατά την Καθαρά Δευτέρα, δεν οφείλεται τίποτε επιπλέον του μηνιαίου μισθού τους και

ii) αν η επιχείρηση δεν λειτουργούσε, τότε στους μισθωτούς οφείλονται επιπλέον του μισθού τόσα ωρομίσθια, όσα θα πραγματοποιήσουν, χωρίς προσαύξηση 75%.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αμοιβή των εργαζομένων σε αργίες όπως η Καθαρά Δευτέρα, επικοινωνήστε σήμερα με τους εξειδικευμένους μας συμβούλους.

Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Υπεύθυνος Τομέα Μισθοδοσίας Θεσσαλονίκης

aleksandros-aleksiadhs-RwLXg.jpg