ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα και αρθρογραφία με ταυτότητα

Ανακοίνωση τύπου του Υπουργείου Εργασίας για την αύξηση του προστίμου της υποδηλωμένης εργασίας.

Με ανακοίνωση τύπου του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης γνωστοποίησε την αύξηση του προστίμου της υποδηλωμένης εργασίας στα 10.500,00 ευρώ.

Συγκεκριμένα μετά την επίσκεψη σε κατάστημα εστίασης στο κέντρο της Αθήνας στο οποίο διενεργούσε έλεγχο κλιμάκιο των Επιθεωρητών Εργασίας, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε (on camera):

«Μία από τις πρώτες μας αποφάσεις ως νέα πολιτική εργασία του Υπουργείου Εργασίας ήταν να ενθαρρύνουμε την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας και να την ενισχύσουμε προμηθεύοντας σε όλους τους ελεγκτές ηλεκτρονικά ψηφιακά εργαλεία, τα επονομαζόμενα tablet. Ο στόχος αυτής της ενέργειας είναι οι έλεγχοι να γίνονται γρηγορότερα άρα, να μπορούμε να κάνουμε περισσότερους ελέγχους εφόσον ο κάθε έλεγχος θα γίνεται σε λιγότερο χρόνο. Επίσης, να μειωθεί η γραφειοκρατία και να ενισχυθεί η διαφάνεια καθώς όλα γίνονται αυτόματα. Η Επιθεώρηση Εργασίας λαμβάνει αυτόματα το φύλλο ελέγχου και άρα, κανείς δεν μπορεί μετά να πάει να αλλάξει οτιδήποτε. Και βεβαίως, να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι ότι όλα τα στοιχεία στην «Εργάνη» και σε όλα τα πληροφοριακά μας συστήματα έχουν ελεγκτές σε πρώτο χρόνο. Άρα, κερδίζουμε σε ταχύτητα, κερδίζουμε σε διαφάνεια, κερδίζουμε σε αξιοπιστία. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, κάνουν πολύ καλή δουλειά. Αυτό το καλοκαίρι, πιστεύω, έχουμε κάνει την παρουσία μας αισθητή και στα νησιά και στις τουριστικές περιοχές που ήταν ένα μόνιμο αίτημα και θέλω να τους ευχαριστήσω γιατί ήταν και δική μου ενθάρρυνση να γίνει αυτό με μεγαλύτερη ένταση. Τους μήνες που έρχονται, με το νομοσχέδιο που καταθέτουμε, θα δώσουμε πολύ μεγάλη μάχη όχι μόνο για την ανασφάλιστη αλλά και για την υποδηλωμένη εργασία που είναι ο νέος μεγάλος πονοκέφαλος στις εργασιακές σχέσεις. Οι εργαζόμενοι πρέπει να λαμβάνουν αυτό που τους αναλογεί. Στο νομοσχέδιο που καταθέτουμε αυξάνουμε το πρόστιμο της υποδηλωμένης εργασίας στο ύψος της αδήλωτης εργασίας, δηλαδή στα 10.500 ευρώ».


Επισημαίνεται ότι στις 24/7/23 εκδόθηκε δελτίο τύπου από τον Εθνικό Φορέα κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) με τα αποτελέσματα του ελέγχων για την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, της χρονικής περιόδου από το 2022 έως το 1ο εξάμηνο του 2023. Σε αυτό αναφέρεται ότι η υποδηλωμένη εργασία ανέρχεται σε (μέσο) ποσοστό 31,7% του συνόλου των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν.

Γίνεται αντιληπτό ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες προκαθόρισαν και την παραπάνω απόφαση της αύξησης του προστίμου της υποδηλωμένης εργασίας στα 10.500,00 ευρώ, λειτουργώντας ανασταλτικά σε πιθανή παραβατικότητα.


Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με τον σωστό τρόπο δήλωσης εργασίας. Η καταρτισμένη ομάδα μας βρίσκεται δίπλα σας με 24ωρη υποστήριξη, για να σας συμβουλέψει και να σας καθοδηγήσει πάνω σε οποιαδήποτε επιχειρηματική σας ανάγκη.


Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Υπεύθυνος Τομέα Μισθοδοσίας Θεσσαλονίκης

aleksandros-aleksiadhs-RwLXg.jpg