Πώς αμείβονται οι αργίες της 28ης Οκτωβρίου & της 26ης Οκτωβρίου (Θεσσαλονίκη) 2018 - Fovera Prostasia
Testimonials
Δείτε τι είπαν οι πελάτες για εμάς

ΑΘΗΝΑ: 210 33 11 330 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 2310 514 669

Blog

  • Αρχική
  • Blog
  • Πώς αμείβονται οι αργίες της 28ης Οκτωβρίου & της 26ης Οκτωβρίου (Θεσσαλονίκη) 2018
Πώς αμείβονται οι αργίες 28ης Οκτωβρίου & 26ης Οκτωβρίου

Πώς αμείβονται οι αργίες της 28ης Οκτωβρίου & της 26ης Οκτωβρίου (Θεσσαλονίκη) 2018

28η Οκτωβρίου 2018 – Κυριακή

Η Εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου περιλαμβάνεται στις εξαιρέσιμες (επίσημες) αργίες του έτους με προαιρετικό χαρακτήρα ως προς την απασχόληση των εργαζομένων (άρθρο 4 ΒΔ 748/1966).

Στις προαιρετικές αργίες επαφίεται στην ευχέρεια του εργοδότη εάν θα λειτουργήσει η επιχείρηση και αναλόγως προσαρμόζεται και η αμοιβή των απασχολούμενων.

Η σύμπτωση της αργίας με ημέρα Κυριακή καθιερώνει για φέτος τους παρακάτω όρους:

Σε περίπτωση που ΔΕΝ λειτουργήσει η επιχείρηση:

Οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο θα λάβουν ένα επιπλέον ημερομίσθιο κατά την εβδομάδα της αργίας όπως ορίζεται από την παρ.3 του δεύτερου άρθρου του Ν.Δ. 3755/1957, σύμφωνα με την οποία το δικαιούνται ημερομίσθιοι που ΔΕΝ απασχολήθηκαν σε εξαιρέσιμες αργίες για λόγους που δεν οφείλονται σε αυτούς.

Οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό λαμβάνουν τις κανονικές μηνιαίες αποδοχές αφού δεν υπάρχει διάταξη περί καταβολής επί πλέον αμοιβής για τις ημέρες αργίας, όμοια με αυτή που ισχύει για τους αμειβομένους με ημερομίσθιο (Έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας 1643/1987).

Σε περίπτωση που λειτουργήσει η επιχείρηση:

Οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο θα λάβουν ένα επιπλέον ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 75%, όπως προκύπτει από την κείμενη νομοθεσία για εργασία σε Κυριακή ή ημέρα αργίας, κατά την εβδομάδα της αργίας.

Οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό θα λάβουν μαζί με συνήθεις μηνιαίες αποδοχές τους 1/25 (μια επιπλέον ημέρα εργασίας) επιπλέον προσαυξημένο κατά 75%, όπως προκύπτει από την κείμενη νομοθεσία για εργασία σε Κυριακή ή ημέρα αργίας.

 

26η Οκτωβρίου – Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκη

Η εορτή της 26ης Οκτωβρίου, επέτειος απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και εορτασμού του πολιούχου της, Αγίου Δημητρίου, περιλαμβάνεται στις εθιμοτυπικές αργίες.

Ωστόσο, αντιμετωπίζεται ως υποχρεωτική αργία  για όλες τις επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες εντός των ορίων των δήμων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης σύμφωνα με  απόφαση της πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης (ΦΕΚ 1558, τεύχος δεύτερο, 15/11/2005 – κανονιστική απόφαση Νομάρχη Θεσσαλονίκης 22/οικ.13248/21-10-2005), η οποία δεν έχει ανακληθεί έως σήμερα.

Η αργία της 26ης Οκτωβρίου αφορά στους Δήμους Αμπελοκήπων – Μενεμένης (Αμπελόκηποι και Μενεμένη), Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου (Ελευθέριο – Κορδελιό και Εύοσμος), Δήμο Καλαμαριάς, Δήμο Νεάπολης – Συκεών (Άγιος Παύλος, Νεάπολη, Συκιές και Πεύκα), Δήμο Παύλου Μελά (Σταυρούπολη, Πολίχνη και Ν. Ευκαρπία), Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη (Πυλαία και Πανόραμα) και Δήμο Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκη και Τριανδρία).

 

Παρατηρήσεις:

  • Εάν ο ημερομίσθιος εργαζόμενος βρίσκεται σε κανονική άδεια σε ημέρα που συμπίπτει με εξαιρέσιμη εορτή, τότε στην άδεια δεν μετριέται η ημέρα αυτή.
  • Αν η εξαιρέσιμη εορτή συμπέσει  σε χρόνο ασθένειας του, θα πρέπει και πάλι να καταβληθεί το ημερομίσθιο για την ημέρα αυτή.
  • Για εργασία που θα παρασχεθεί την Κυριακή άνω των 5 ωρών οφείλεται αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης σε άλλη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας που άρχισε την Κυριακή που εργάστηκε. (άρθρο 10 Β.Δ. 748/66).

 

 

Chat on Facebook Messenger