Πώς αμείβονται οι αργίες της 28ης Οκτωβρίου & της 26ης Οκτωβρίου 2019
Testimonials
Δείτε τι είπαν οι πελάτες για εμάς

ΑΘΗΝΑ: 210 33 11 330 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 2310 514 669

Blog

 • Αρχική
 • Blog
 • Πώς αμείβονται οι αργίες της 28ης Οκτωβρίου & της 26ης Οκτωβρίου (Θεσσαλονίκη) 2019
Πώς αμείβονται οι αργίες της 28ης Οκτωβρίου & της 26ης Οκτωβρίου (Θεσσαλονίκη) 2019

Πώς αμείβονται οι αργίες της 28ης Οκτωβρίου & της 26ης Οκτωβρίου (Θεσσαλονίκη) 2019

28η Οκτωβρίου 2018 – Δευτέρα

Η Εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου περιλαμβάνεται στις εξαιρέσιμες (επίσημες) αργίες του έτους με προαιρετικό χαρακτήρα ως προς την απασχόληση των εργαζομένων (άρθρο 4 ΒΔ 748/1966).

Στις προαιρετικές αργίες επαφίεται στην ευχέρεια του εργοδότη εάν θα λειτουργήσει η επιχείρηση και αναλόγως προσαρμόζεται και η αμοιβή των απασχολουμένων.

Σε περίπτωση που ΔΕΝ λειτουργήσει η επιχείρηση:

 • Οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο, θα λάβουν κανονικά το ημερομίσθιό τους για την 28η Οκτωβρίου.
 • Οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό, λαμβάνουν τις κανονικές μηνιαίες αποδοχές τους.

 

Σε περίπτωση που λειτουργήσει η επιχείρηση:

 • Οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο θα λάβουν το ημερομίσθιο της 28ηςΟκτωβρίου, προσαυξημένο κατά 75% (ο υπολογισμός της προσαύξησης θα γίνει στο νόμιμο ημερομίσθιο), όπως προκύπτει από την κείμενη νομοθεσία για εργασία σε Κυριακή ή ημέρα αργίας, κατά την εβδομάδα της αργίας.
 • Οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό θα λάβουν μαζί με συνήθεις μηνιαίες αποδοχές τους, επιπλέον προσαύξηση κατά 75% στο νόμιμο μισθό που αντιστοιχεί σε μια ημέρα απασχόλησης, όπως προκύπτει από την κείμενη νομοθεσία για εργασία σε Κυριακή ή ημέρα αργίας.
 • Σε περίπτωση αυθαίρετης αδικαιολόγητης απουσίας θα περικοπούν οκτώ ωρομίσθια από τον μηνιαίο μισθό τους, αν εργάζονται με πενθήμερο ή ένα ημερομίσθιο, αν εργάζονται με εξαήμερο και θα ασφαλισθούν στον Ε.Φ.Κ.Α. για μία ημέρα λιγότερη από τις εργάσιμες ημέρες του μήνα.

 

26η Οκτωβρίου – Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκη (Σάββατο)

Η εορτή της 26ης Οκτωβρίου, επέτειος απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και εορτασμού του πολιούχου της, Αγίου Δημητρίου, περιλαμβάνεται στις εθιμοτυπικές αργίες.

Ωστόσο, αντιμετωπίζεται ως υποχρεωτική αργία για όλες τις επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες εντός των ορίων των δήμων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης σύμφωνα με απόφαση της πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης (ΦΕΚ 1558, τεύχος δεύτερο, 15/11/2005 – κανονιστική απόφαση Νομάρχη Θεσσαλονίκης 22/οικ.13248/21-10-2005), η οποία δεν έχει ανακληθεί έως σήμερα.

Η αργία της 26ης Οκτωβρίου αφορά στους Δήμους Αμπελοκήπων – Μενεμένης (Αμπελόκηποι και Μενεμένη), Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου (Ελευθέριο – Κορδελιό και Εύοσμος), Δήμο Καλαμαριάς, Δήμο Νεάπολης – Συκεών (Άγιος Παύλος, Νεάπολη, Συκιές και Πεύκα), Δήμο Παύλου Μελά (Σταυρούπολη, Πολίχνη και Ν. Ευκαρπία), Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη (Πυλαία και Πανόραμα) και Δήμο Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκη και Τριανδρία).

Παρατηρήσεις:

 • Εάν ο ημερομίσθιος εργαζόμενος βρίσκεται σε κανονική άδεια σε ημέρα που συμπίπτει με εξαιρέσιμη εορτή, τότε στην άδεια δεν προσμετράται η ημέρα αυτή.
 • Αν η εξαιρέσιμη εορτή συμπέσει σε χρόνο ασθένειάς του, θα πρέπει και πάλι να καταβληθεί το ημερομίσθιο για την ημέρα αυτή.
 • Οι επιχειρήσεις που απαγορεύεται να λειτουργούν και να απασχολούν εργαζομένους κατά τις ημέρες αργιών, δεν πρέπει να χορηγούν κατά τις ημέρες αυτές εβδομαδιαία ανάπαυση (ρεπό) στους εργαζόμενους, αφού το ρεπό πρέπει να χορηγείται σε εργάσιμη ημέρα. Εφόσον όμως, η ημέρα εβδομαδιαίας ανάπαυσης (ρεπό), χορηγείται στον μισθωτό σταθερά ολόκληρο το έτος ή κατά τη συμφωνημένη περίοδο απασχόλησής του, ή κυκλικά και η ημέρα της εβδομαδιαίας ανάπαυσης, συμπίπτει με ημέρα αργίας, τότε το ρεπό δε μεταφέρεται, αφού τέτοια πρόβλεψη δεν υπάρχει στις ισχύουσες διατάξεις. Οι επιχειρήσεις που επιτρέπεται να λειτουργούν και να απασχολούν εργαζομένους κατά τις ημέρες αργιών, μπορούν να χορηγούν κατά τις ημέρες αυτές εβδομαδιαία ανάπαυση (ρεπό) στους εργαζόμενους.
 • Όσον αφορά τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο και στις επιχειρήσεις που απαγορεύεται να λειτουργούν, αλλά και σε αυτές που επιτρέπεται να λειτουργούν, οι οποίοι ως γνωστόν δικαιούνται τόσα ημερομίσθια όσες ημέρες απασχολούνται και οι οποίοι, ως εκ τούτου, δε λαμβάνουν ημερομίσθιο για τις ημέρες αναπαύσεως (ρεπό), ειδικά για την ημέρα ρεπό που συμπίπτει με εξαιρετέα εορτή, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.