Αγοράστε κινητό, tablet ή laptop χωρίς να πληρώσετε ΦΠΑ! - Fovera Prostasia
Testimonials
Δείτε τι είπαν οι πελάτες για εμάς

ΑΘΗΝΑ: 210 33 11 330 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 2310 514 669 ΗΡΑΚΛΕΙΟ: 2816 008 911

Blog

  • Αρχική
  • Blog
  • Αγοράστε κινητό, tablet ή laptop χωρίς να πληρώσετε ΦΠΑ!
Αγοράστε κινητό, tablet ή laptop χωρίς να πληρώσετε ΦΠΑ

Αγοράστε κινητό, tablet ή laptop χωρίς να πληρώσετε ΦΠΑ!

Τη δυνατότητα αγοράς κινητού τηλεφώνου, tablet ή laptop, χωρίς την επιβάρυνση του ΦΠΑ έχουν οι επιτηδευματίες και οι επιχειρήσεις. Βασική προϋπόθεση για να ισχύσει η απαλλαγή αποτελεί η υπαγωγή σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, πρέπει να συντρέχουν ταυτόχρονα οι εξής 3 προϋποθέσεις:

1. Η αγορά να αφορά αγαθά τα οποία παραδίδονται μεμονωμένα ή ως ενιαίο σύνολο, τα οποία κατατάσσονται στους κατωτέρω κωδικούς του Κοινού Δασμολογίου της Ε.Ε.

Κινητά τηλέφωνα: «85171200».

Ακριβής περιγραφή βάσει της Συνδυασμένης Ονοματολογίας: Τηλέφωνα για κυψελοειδή δίκτυα ή για άλλα ασύρματα δίκτυα.

Κονσόλες για παιχνίδια: «95045000».

Ακριβής περιγραφή βάσει της Συνδυασμένης Ονοματολογίας: Χειριστήρια (κονσόλες) και μηχανές βιντεοπαιχνιδιών, άλλα από εκείνα της διάκρισης 950430.

Ταμπλέτες ηλεκτρονικών υπολογιστών και φορητοί υπολογιστές: «84713000».

Ακριβής περιγραφή βάσει της Συνδυασμένης Ονοματολογίας: Αυτόματες μηχανές επεξεργασίας πληροφοριών, φορητές, µε βάρος που δεν υπερβαίνει τα 10 kg και που περιλαμβάνουν τουλάχιστον µία κεντρική μονάδα επεξεργασίας, ένα πληκτρολόγιο και µία οθόνη.

2. Ο αγοραστής πρέπει να εντάσσεται σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

3. Η αγορά να αφορά παραδόσεις αγαθών που έχουν τόπο φορολογίας το εσωτερικό της Χώρας και δεν απαλλάσσονται ή δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α. βάσει λοιπών διατάξεων του Κώδικα Φ.Π.Α.

Συνεπώς, της απαλλαγής δε μπορούν να επωφεληθούν οι ιδιώτες, οι αγρότες του ειδικού καθεστώς του άρθρου 41, οι υποκείμενοι στο φόρο που πραγματοποιούν αποκλειστικά παραδόσεις αγαθών ή παροχές υπηρεσιών που δεν τους παρέχουν δικαίωμα έκπτωσης (π.χ. ιατροί, φροντιστήρια, μικρές επιχειρήσεις του άρθρου 39 του Κώδικα Φ.Π.Α.), καθώς και τα μη υποκείμενα στο φόρο νομικά πρόσωπα.

Ο πωλητής των αγαθών είναι αυτός που έχει το βάρος του ελέγχου των στοιχείων των αντισυμβαλλομένων και των προϋποθέσεων που ορίζονται για να ισχύσει η απαλλαγή.

Τα έγγραφα που συνήθως ζητούνται είναι εκτύπωση των «στοιχείων μητρώου» από την εφαρμογή «προσωποποιημένη πληροφόρηση» στο σύστημα «TAXISnet», στοιχεία νόμιμου εκπροσώπου, καταστατικό (σε περίπτωση εταιρίας), ταυτότητα νόμιμου εκπροσώπου κ.α.

Πλέον, από τις 10/12/2019 έχει τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ, η οποία φέρνει τέλος στην γραφειοκρατία και τα «πήγαινε – έλα» όλων αυτών των εγγράφων.

Ακολουθώντας τον σύνδεσμο https://www.aade.gr/epiheiriseis/forologikes-ypiresies/fpa/yperesia-arthroy-39a μπορείτε να δημιουργήσετε τους κωδικούς χρήσης της υπηρεσίας, καθώς επίσης να «κατεβάσετε» και να εγκαταστήσετε το λογισμικό που χρειάζεται για να λειτουργήσετε την εφαρμογή.

Μέσω της εφαρμογής δίνεται η δυνατότητα να δηλωθεί και κάποιο τρίτο άτομο το οποίο θα εκπροσωπήσει τον αγοραστή στο φυσικό κατάστημα από όπου θα γίνει η αγορά, απλοποιώντας έτσι την διαδικασία πιστοποίησης.

Το φορολογικό στοιχείο που θα εκδοθεί δε θα επιβαρυνθεί με Φ.Π.Α. και επάνω του αναγράφεται η ένδειξη «Άρθρο 39α, υπόχρεος για την καταβολή του φόρου είναι ο αγοραστής».

Σύμφωνα με τα ανωτέρω δεν υπάγονται στις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 39α του Κώδικα Φ.Π.Α. ενδεικτικά οι παρακάτω πράξεις:

– Οι ενδοκοινοτικές αποκτήσεις, οι εισαγωγές, οι λιανικές πωλήσεις καθώς και οι αυτοπαραδόσεις των αγαθών αυτών.
– Παραδόσεις ανταλλακτικών και αξεσουάρ των ανωτέρω αγαθών εφόσον πωλούνται μεμονωμένα.
– Παραδόσεις ηλεκτρονικών συσκευών κατάλληλων για διενέργεια πληρωμών μέσω καρτών που χρησιμοποιούνται ως μέσα πληρωμής «POS», με ή χωρίς κάρτα κινητής τηλεφωνίας (δασμολογική κλάση 8470).
– Παραδόσεις ηλεκτρονικών συσκευών με τον διακριτικό χαρακτήρα «PDAs» και «HANDY TERMINALS» με ή χωρίς κάρτα κινητής τηλεφωνίας εφόσον δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του κεφ. 84, σημ. 5, κεφ. Α’ έως και Ε’ Δασμολογίου (κανονισμός 2658/87 του Συμβουλίου, όπως ισχύει με τον καν. 1821/2016 ).
– Παραδόσεις συσκευών ασύρματης επικοινωνίας που δεν εμπίπτουν στην έννοια των κινητών τηλεφώνων (walkie – talkies), ή παραδόσεις ασύρματων τηλεφώνων που μπορεί να συνδέονται με ενσύρματη βάση. Διευκρινίζεται ότι τα είδη αυτά υπάγονται μεν στην κλάση 8517 του Δασμολογίου, αλλά όχι στον κωδικό 85171200, ο οποίος αφορά αποκλειστικά τα κινητά τηλέφωνα.

Σε περίπτωση αγαθών που παραδίδονται ως ενιαίο σύνολο (π.χ. η παράδοση αγαθών που έχουν ενιαία τιμή ανεξαρτήτως του αν έχουν ενιαία συσκευασία) πρέπει να εξετάζεται εάν το ενιαίο αυτό σύνολο κατατάσσεται στις ανωτέρω δασμολογικές κλάσεις.

Ως κριτήριο για την κατάταξη στις δασμολογικές κλάσεις της απαλλαγής, λαμβάνεται η συνάφεια των αγαθών ως προς τη χρήση τους καθώς και το εάν το πρωτεύον (στο ενιαίο σύνολο) αγαθό, δηλαδή αυτό που προσδίδει τον ουσιώδη χαρακτήρα στο σύνολο και που, γενικά, είναι αυτό που έχει τη μεγαλύτερη αξία, κατατάσσεται σε αυτές.

Πλέον, από τις 10/12/2019 έχει τεθεί σε λειτουργία η εφαρμογή.

Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας!