Ίδρυση ΙΚΕ: 5 Σημεία προσοχής! - Φοβερά Προστασία Α.Ε.
Testimonials
Δείτε τι είπαν οι πελάτες για εμάς

ΑΘΗΝΑ: 210 33 11 330 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 2310 514 669 ΗΡΑΚΛΕΙΟ: 2816 008 911 ΛΑΡΙΣΑ: 2410 619 144

Blog

ΙΔΡΥΣΗ ΙΚΕ- 5 ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΟΧΗΣ

Ίδρυση ΙΚΕ: 5 Σημεία προσοχής!

Τι να προσέξετε στην διαδικασία σύστασης μιας Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρίας (ΙΚΕ)

Κατά τη διαδικασία επίτευξης μιας νέας επαγγελματικής κίνησης πάντα υπάρχουν θέματα που πρέπει να σκεφτείτε. Το επικρατέστερο από αυτά είναι η επιλογή νομικής μορφής, όπως επίσης τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτής (έχουν αναλυθεί σε άρθρα τα οποία μπορείτε να τα βρείτε στην σελίδα μας: Τι κερδίζετε αν μετατρέψετε την προσωπική σας εταιρία σε ΙΚΕ – Συγκριτικός Πίνακας) .

Όλα ωραία λοιπόν, έχει φτάσει η ώρα όπου έχουμε δει τα υπέρ και τα κατά, έχουμε επιλέξει την Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία (ΙΚΕ) ως νομική μορφή της επιχειρηματικής μας κίνησης, επομένως θα πρέπει να σκεφτούμε τα παρακάτω για να ολοκληρώσουμε τη σύσταση της εταιρίας είτε επιλέγοντας την ηλεκτρονική μέθοδο (e-ΥΜΣ) είτε την παλαιά με επίσκεψη στην ΥΜΣ του επιμελητηρίου (ΥΜΣ = υπηρεσία μιας στάσης). Ας ανακαλύψουμε τα 7 σημεία που πρέπει να προσέξετε:

 1. Έδρα: Πρέπει να έχετε «κλειδώσει» την έδρα της εταιρίας σας. Δηλαδή, θα πρέπει να προβείτε σε υπογραφή μισθωτηρίου για το ακίνητο που θα στεγάσει την έδρα της εταιρίας. Πώς θα γίνει αυτό αφού δεν υπάρχει ο ΑΦΜ της εταιρίας; Θα δημιουργηθεί ένα μισθωτήριο όπου θα εμφανίζεται ως εγγυητής ο διαχειριστής της υπό σύσταση εταιρίας Χ. Για περισσότερα θα επικοινωνήσετε μαζί μας .
 2. Σκοπός: Θα πρέπει να έχετε καταλήξει έστω στους κλάδους των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων έτσι ώστε να μπορεί ο σύμβουλος κατά την σύσταση να ενεργοποιήσει τους ορθούς Κ.Α.Δ. (έχουμε αναφερθεί παλαιότερα με άρθρο: Τι είναι ο ΚΑΔ; Πώς να επιλέξετε τον κατάλληλο για την επιχείρηση σας;) στην εικόνα του taxis. Καλό είναι να κάνετε μία μνεία και για δραστηριότητες που τυχόν να δραστηριοποιηθείτε στο μέλλον έτσι ώστε να αποφύγετε τις περιττές τροποποιήσεις καταστατικών.
 3. Επωνυμία και διακριτικός τίτλος της εταιρίας: Θα πρέπει να μην υπάρχει άλλη εταιρία στην Ελλάδα με την ίδια επωνυμία και τον ίδιο διακριτικό τίτλο. Ακόμη, στην επωνυμία μπορείτε να θέσετε ότι επιθυμείτε, καθώς δεν απαιτείται να  φαίνονται τα ονόματα των συμμετεχόντων. Προσοχή! Μπορείτε να επιλέξετε οτιδήποτε, αλλά προτείνεται να δηλώσετε κάτι το οποίο να παραπέμπει στη δραστηριότητά σας, για τη διευκόλυνση του κοινού. Μπορείτε να συμβουλευτείτε και το άρθρο μου: Πώς να επιλέξετε όνομα και διακριτικό τίτλο για την επιχείρησή σας!
 4. Κεφάλαιο: Τι κεφάλαιο να ορίσετε; Η νομοθεσία αναφέρει ότι και με €1 ξεκινάει το κεφάλαιο μιας ΙΚΕ, όμως επιφέρει προβλήματα στα λογιστικά άρθρα με αποτέλεσμα οποιαδήποτε επένδυση θελήσετε να πραγματοποιήσετε έστω και μια ημέρα μετά την έναρξη, 9 στις 10 περιπτώσεις θα απαιτηθεί τροποποίηση καταστατικού για αύξηση κεφαλαίου όπου θα υπάρχει και φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου 1% επί του ποσού. Επομένως, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να δηλώνετε ως κεφάλαιο ένα ποσό κοντά στα ποσά που θα διαθέσετε για το στήσιμο της επιχείρησης (αναλογιστείτε και το τι έσοδα θα έχει η επιχείρηση από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της). Ενδεικτικά για παροχή υπηρεσιών προτείνεται €2.000 – €5.000, για καφέ μπαρ εστιατόρια €5.000 – €10.000 και για οτιδήποτε άλλο αναλογικά της επένδυσης.
 5. Διαχειριστής: Όποιος οριστεί διαχειριστής της εταιρίας θα είναι αυτός που θα έχει υποχρέωση ασφάλισης ΕΦΚΑ ενώ για τους εταίρους είναι προαιρετικό. Επίσης, τα παλιά «κακώς κείμενα των αυτοφοράκιδων» έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί καθώς αν επιλέξετε ο διαχειριστής να μην έχει ούτε 1% και ταυτόχρονα ο εταίρος να έχει το 100% επί των εταιρικών μεριδίων, τότε σε αυτή την περίπτωση η ΙΚΕ θεωρείται μονοπρόσωπη, με αποτέλεσμα την υποχρέωση ασφάλισης και του μοναδικού διαχειριστή και του μοναδικού εταίρου. Οποιοσδήποτε και να ορισθεί ως διαχειριστής ή εταίρος, δεν θα απαιτηθεί προσωπική φορολογική ενημερότητα κατά την διαδικασία της σύστασης.

Η σειρά των ενεργειών που πρέπει να τηρηθεί μετά την έναρξη είναι η εξής : 

 1. Έκδοση όψεως λογαριασμού, άμεσα, καθώς εντός 30 ημερών από την έναρξη θα πρέπει να δηλωθεί στο taxis ο ΙΒΑΝ ως επαγγελματικός λογαριασμός.
 2. Δημιουργία ιστοσελίδας στο ΓΕΜΗ με τα στοιχεία της επιχείρησης.
 3. Πιστοποίηση αρχικού κεφαλαίου στο ΓΕΜΗ με πρακτικό Διαχείρισης.
 4. Ανάρτηση μισθωτηρίου στο taxis της έδρας με το ΑΦΜ της ΙΚΕ και καταχώρησή του στο taxis από την πλευρά του ιδιοκτήτη.
 5. Απογραφή στο ΙΚΑ της ΙΚΕ αν επιθυμήσετε να απασχολήσετε προσωπικό. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον σύμβουλό σας, τουλάχιστον 2 ημέρες πριν ώστε να δώσετε στοιχεία προσωπικού για να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες (λήψη ΑΜΕ, προσλήψεις κλπ.) πριν ξεκινήσει το προσωπικό να εργάζεται.
 6. Ολοκληρώνεται σε αυτό το σημείο η πλήρη ενεργοποίηση της ΙΚΕ.
 7. Σε περίπτωση υποχρέωσης βάσει ΚΑΔ, θα πρέπει να αγοραστεί ταμειακή ή φορολογικός μηχανισμός και αντίστοιχα βάσει ΚΑΔ θα πρέπει να ελέγξετε αν είστε υπόχρεος P.O.S. ή όχι.

Όσο για το τελευταίο, αφήστε τα όλα στη συμβουλευτική μας ικανότητα για την οργάνωση και την διοίκηση της επιχείρησης σας, εσείς συγκεντρώστε τα παραπάνω και ελάτε να σας γνωρίσουμε!

Επικοινωνήστε μαζί μας!

espa logo